BUFFET SERVICE

Hidangan secara buffet ini sesuai untuk majlis jamuan di mana tetamu yang hadir adalah ramai. Buffet service ini mudah dari segi perhidangan tetapi ianya memerlukan perancangan menu yang agak teliti. Makanan, minuman dan peralatan seperti crockery,cutlery, glassware perlu disediakan dan disusun di atas meja sebelum majlis bermula.
Tetamu akan mengambil dan membuat pilihan hidangan secara bersendirian. Menu yang disediakan hendaklah dipelbagaikan dari segi penyediaan. Contohnya:- tidak terlalu banyak makanan yang bergoreng. Gunakan kaedah stir fry, memanggang atau mengukus.
Faktor yang penting apabila memilih kaedah buffet ialah memastikan aliran pergerakan tetamu berjalan lancar. Hidangan dan peralatan hendaklah diatur sebegitu rupa supaya tetamu tidak berbalik-balik dari satu hidangan ke satu hidangan yang sama. Letakkan pinggan makan di awal meja diikuti dengan makanan utama, sos-sos pengiring dan sayur-sayuran. Sup hendaklah diletakkan di akhir meja bersama dengan soup cup, saucer dan soup spoon. Diikuti dengan table fork dan napkin ( jika ianya tidak diletakkan di atas meja makan). Adalah lebih baik jika dapat mengasingkan meja minuman, dessert dan peralatannya bagi mengelakkan kesesakan tetamu di meja makan.
               
                                           Contoh hiasan meja buffet di beberapa buah hotel